Behind the scenes med Roos & Tegnér

Bygg en förmögenhet – Fixa familjens ekonomi

Bygg en förmögenhet – Fixa familjens ekonomi

Hej Joel Bladh!

Du är aktuell med boken ”Bygg en förmögenhet – Fixa familjens ekonomi”. Varför är just föräldraledigheten och småbarnsåren en bra tid att börja bygga en förmögenhet, tycker du?
Under småbarnsåren och kanske särskilt under föräldraledigheten sätter man ofta saker och ting i ett annat perspektiv än tidigare. Jag började tänka mer långsiktigt och funderade i större banor (än ekorrhjulet) vad jag ville göra med livet. Jag kände starkt att jag ville skapa bra förutsättningar för vår familj och det gjorde att jag kom igång.

Vilken var den största utmaningen för dig och din familj när ni la om er ekonomi?
Att lura hjärnan från dess ständiga jakt på snabba belöningskickar så att vi kunde strypa småutgifter och onödig konsumtion. Det hjälpte oss att försöka se sparandet som en prioritering av oss själva. Vi firade i samband med att en del av lönen sparades över till investeringssparkontot för att skapa nya goda vanor.

Vilka är dina tre bästa tips för att komma igång med sitt sparande?

  1. Börja prata om pengar. På ett odramatiskt sätt. Ofta tenderar vi att prata om pengar när de är ett bekymmer (om de saknas eller om vi upplever att de inte räcker). Prata om framtiden, lyft blicken förbi nästa månadslön och detta år, titta fem, tio, femton år framåt. Var vill ni vara? Skapa en målbild att sträva mot.
  2. Inspireras av andra som gått sin egen väg och redan påbörjat resan. Läs böcker – som min 🙂 – och bloggar, lyssna på poddar och hitta likasinnade, det finns fler där ute än du tror!
  3. Dra dig inte för att börja direktspara i aktier! Idag kan du handla aktier till mycket låga avgifter och till och med helt courtagefritt upp till vissa belopp. Du kan börja med några hundralappar så är du igång! Det tar bara några minuter att starta upp ett investeringssparkonto hos en nätmäklare.

Besök gärna Joels blogg: www.byggenformogenhet.se