Behind the scenes med Roos & Tegnér

Compassion – Medkänsla med dig själv och andra

Compassion – Medkänsla med dig själv och andra

Hej Helena Fogelberg och Petra Söderholm!

Ni är aktuella med boken ”Compassion – Medkänsla med dig själv och andra”. Varför är det så viktigt med compassion?
Compassion, medkänsla, är förmågan att se och våga möta sitt eget och andras lidande och ha en vilja att göra något åt det. Det innebär att våga se det som är svårt, men också att hjälpa sig själv och andra att göra det lite bättre, lite lättare, med en omtänksam ton.

Om vi alla hade mer medkänsla med oss själva och andra skulle vi inte vara så rädda för att göra fel, inte vara så självkritiska och vi skulle vara mer nyfikna och samarbetsinriktade.

Ökad medkänsla innebär en vänligare ton och inställning både mot oss själva och andra. Det i sin tur innebär inte att vi säger ja till allt, utan tvärtom ger det oss möjlighet att göra mycket mer medvetna val i våra liv.

Vem tycker ni ska läsa er bok?
I synnerhet kanske de som känner mycket skam och är självkritiska och de som är stressade och inte tar sig tid att känna efter vad de egentligen behöver. Men alla mår bra av att öva sig i medkänsla. Även den mest medvetna är ibland i behov av att kunna stå på sin egen sida när livet utmanar – det händer oss alla! Och naturligtvis är boken för de som är extra nyfikna på den ganska nya psykoterapimodellen Compassion Focused Therapy.

Vad hoppas ni att läsaren tar med sig?
Att det är normalt att må dåligt ibland, att vi alla kämpar och misslyckas då och då, att vi sitter i samma båt. Se att det är möjligt att ta hand om sig på ett mer omsorgsfullt sätt utan att för den skull vara mesig och jasägare. Att stå på sin egen sida och ha en inre ton mot sig själv som är hjälpsam istället för kritisk mot oss själva eller mot andra. Kunskap om hur hjärnan och kroppen fungerar, att se att vi människor har många styrkor men också sårbarheter ger motivation till förändring.