Elin Helander

// Författare - Elin Helander

Möt Elin Helander!

Hjärnexpert skriver bok om hur vi får våra lata hjärnor att bli ekonomiskt smarta

Kognitionsvetare och har tidigare arbetat med hjärnforskning på Karolinska institutet.

Elin är grundare till forskningsinitiativet Moneymind.se som verkar för en hälsosam privat-ekonomi och arbetar med sparappen getdreams.com. Elin Helander föreläser och bloggar om sparpsykologi och medverkar i flera poddar.

— Varför är det bara ekonomer som pratar ekonomi när ekonomi egentligen handlar om beteenden och beslutsfattande? Vill du ändra på din ekonomi, behöver du ändra dina beteenden, och hur man gör det har ekonomer inte koll på. Ekonomerna har kapat begreppet ekonomi och missar vitala delar som är viktiga för att få till en bra privatekonomi, säger Elin Helander.

— Vår hjärna är lat och söker efter minsta motståndets lag, samtidigt är den en belöningsjunkie som får oss att äta bakelser fast vi egentligen inte vill. Den är konstruerad att lösa problem här och nu, inte problem som ligger fem år fram i tiden. Det är anledningen till att vi köper godis fastän vi lovat oss själva att inte göra det, att vi inte orkar ställa oss och laga de där matlådorna en söndagskväll, och att vi har svårt att planera för saker som kommer att hända i framtiden, säger Elin Helander.

Hjärnkoll på pengarna – Få råd med dina drömmar lär dig hur du kan samarbeta med hjärnan för att ändra ditt beteende och på så sätt undvika fallgropar på vägen mot långsiktigt bra ekonomiska beslut. Genom att ha koll på hjärnan så får du koll på pengarna, vilket leder till en ökad frihet att göra det du vill.

” Låt mig presentera bokens huvudperson: din hjärna. En riktig latmask. Jo, det är sant, din hjärna är lat, men inte bara din så klart utan allas våra hjärnor – min också. Hjärnan är konstruerad för att spara energi och följa minsta motståndets lag. Hjärnans viktigaste uppgift är nämligen att se till att vi aldrig får slut på energi. Den är helt enkelt programmerad för att söka efter enkla och snabba lösningar i livet.”
— ur boken

Pressbild på Elin är tagen av Claes Helander.

Elin

Ladda ner pressbilder

”Låt mig presentera bokens huvudperson: din hjärna. En riktig latmask. Jo, det är sant, din hjärna är lat, men inte bara din så klart utan allas våra hjärnor – min också. Hjärnan är konstruerad för att spara energi och följa minsta motståndets lag. Hjärnans viktigaste uppgift är nämligen att se till att vi aldrig får slut på energi. Den är helt enkelt programmerad för att söka efter enkla och snabba lösningar i livet.”/ Elin Helander

Böcker av Elin Helander

Lura hjärnan att spara, POCKET

Privatekonomi
LÄS MER

Lura hjärnan att spara KortFattat

Privatekonomi
LÄS MER

Hjärnkoll på pengarna

Privatekonomi
LÄS MER