Maria Widehed & Jenny Leyman

// Författare - Maria Widehed & Jenny Leyman

Möt

Maria Widehed och Jenny Leyman

Vinnare av Stiftelsen Affärsvärldens bokstipendium 2019

Journalist Maria Widehed och fotograf Jenny Leyman har under många år bevakat det skånska näringslivet och framväxten av socialt entreprenörskap för tidningar som Sydsvenskan och Dagens Nyheter.

2019-06-27 13:22 PRESSMEDDELANDE

Vinnaren av Stiftelsen Affärsvärldens bokstipendium utsedd

Stiftelsen Affärsvärldens bokstipendium har tilldelats Maria Widehed och Jenny Leyman för en reportagebok om entreprenörerna inom Social Impact Bonds. Boken ges ut tillsammans med bokförlaget Roos & Tegnér.

Stiftelsen Affärsvärlden delar varje år ut stipendier på omkring 400 000 kr. I år delas för första gången ett större stipendium på 200 000 kr ut till ett bokprojekt med relevans för svenskt näringsliv och ekonomi. Stiftelsen har beslutat att ge årets bokstipendium till Maria Widehed och Jenny Leyman för ett bokprojekt om de nordiska entreprenörerna inom Social Impact Bonds.

Social Impact Bonds, eller på svenska: sociala utfallskontrakt, är en ny investeringsmarknad som växer fram i skärningspunkten mellan kapitalism och välgörenhet. Det är en modell för sociala insatser där offentlig sektor låter privata finansiärer stå för investeringsrisken. Investeringarna går till förebyggande åtgärder, i stället för att i efterhand ta kostnader när olika samhällsinsatser har misslyckats.

– Vi är otroligt glada över att få göra den här djupdykningen i en av de snabbast växande sociala innovationerna i modern historia. Det handlar om att privata aktörer vill lösa samhällets mest komplexa problem. I mötet med dem letar vi efter svaret på frågan: Kan sociala utfallskontrakt leverera bättre mänsk­liga utfall och samhällsekonomiska resultat än det offentliga? säger Maria Widehed.

– Vi fick in många bra ansökningar men valet blev till slut ändå enkelt. Genom att möjliggöra en reportagebok om Social Impact Bonds kan Stiftelsen Affärsvärlden bidra till att öka kunskapen om och intresset för ett nytt inslag i näringslivet som kan få stor betydelse för samhällsutvecklingen och ekonomin, säger Stiftelsens ordförande Anna Karin Källén.

Maria Widehed &

Ladda ner pressbilder

Böcker av Maria Widehed & Jenny Leyman

På jakt efter en innovativ välfärd

Samhälle & Debatt
LÄS MER