
Att bjuda till kan innebära stor skillnad
1996 träffade jag Zig Ziglar. Han lever inte längre, men var på sin tid en av USA:s mest kända och framgångsrika motivationstalare. Jag hade läst flera av hans böcker och han blev en av mina mentorer. När jag tillsammans med några andra fick möjlighet att besöka honom i hans hem i Dallas dagen före ett seminarium som jag skulle delta i berättade han följande historia om damerna som vantrivdes med sina jobb:
Det var två damer som skötte allt i en personalmatsal vid en verkstadsindustri. De kom dit tidigt på morgonen för att förbereda och tillaga de två rätter som skulle serveras den dagen. När klockan var 11:00 kom de första som skulle ha mat. Det var inga glada miner hos någon. Damerna lade, eller bättre uttryckt, slafsade upp det som önskades. Ibland kunde de se på männens ansikten att de undrade vad det var som serverades. Det var sällsynt att någon sa tack.
En dag sa den ena damen till den andra: ”Nej, nu får det vara nog. Jag är så trött på att jobba här. Laga mat till en massa otacksamma människor, dag efter dag, och aldrig få någon uppskattning.” Den andra damen höll med och snart hade de snackat sig samman. ”Vi säger upp oss samtidigt om 14 dagar.” De kom också överens om att se till att de skulle bli saknade, så samma kväll tog de ned gardinerna i matsalen. De skulle tvättas så att de blev fina och fräscha. Nästa dag var de där extra tidigt och hängde upp de nytvättade gardinerna. De hade köpt dukar i glada färger som de lade på borden. På varje bord stod det också en enkel vas med en fin blomma. De förberedde maten med omsorg och kryddade lite extra så att de själva gillade det de serverade.
När klockan blev 11:00 stod de bägge i matsalen och tittade varje arbetare i ögonen och sa med ett leende: ”Vad får det lov att vara? I dag kan du välja på …” När de lagt upp maten snyggt och elegant log de igen och sa: ”Hoppas att det ska smaka!” Männen såg undrande på de bägge damerna men sa ingenting.
Att i alla lägen göra sitt bästa med glädje och välvilja skapar ofta underverk, och kom ihåg: “En öppen hand ger alltid mer än en knuten näve”.
Utdrag ur Stefan Sebös nya bok ”Konsten att skapa världens bästa företag” som handlar om varför vissa företag lyckas och inte andra. Stefan Sebö intresserade sig tidigt för de här frågorna och nu efter att ha arbetat med förändringsarbete i mer än 35 år har han identifierat sju framgångsfaktorer. Stefan Sebö är en av Sveriges mest efterfrågade konsulter och förläsare inom affärsutveckling, försäljning, medarbetar- och teamutveckling.