Behind the scenes med Roos & Tegnér

”Att fotografera spöken är ju inte det lättaste”

”Att fotografera spöken är ju inte det lättaste”

Amelie Ehrensvärd Cardell och Susanne Martinelles bok ”Mystik på svenska slott” blev en storsäljare, och nu är de tillbaka med ”Mystik på svenska teatrar” där läsaren får ta del av spökupplevelser av ett hundratal teaterarbetare, däribland flera kända skådespelare. De delar också med sig av sina skrockrutiner och sina tankar om vad som händer efter döden. Av alla spännande platser och områden – hur kommer det sig att de valde att undersöka just teatern?

– Vi ville berätta om denna mystik i ord och bild eftersom det aldrig tidigare har gjorts på ett så djuplodande sätt. Teatern är ju en plats som är starkt förknippad med spökupplevelser och skrock. Till skillnad från slotten som vi undersökte förra gången så är det ju ingen som bor på teatern, men det oförklarliga verkar även äga rum mitt på dagen. Några av de skådespelare som vi pratade med säger att de stänger av sin mottaglighet för det övernaturliga när de vistas på teatern för att inte störas av för många intryck, säger Amelie.

Vare sig man tror på spöken eller inte så är det ett ämne som engagerar många människor, framhåller Amelie.

– De flesta av oss tänker någon gång i livet på om döden är det verkliga slutet eller om det kanske finns en fortsättning. Ett slags svar på frågan blir alla de spännande berättelser om det oförklarliga som vi har fått ta del av. För att få ytterligare perspektiv på ämnet har jag också intervjuat en biskop, en fysiker, en läkare en filosof och ett medium.

Boken pryds av vackra fotografier av Susanne Martinelle, som i sin tur hade en storutmaning:

– Att fotografera spöken är inte lätt! De är svårfångade! Och de kommer inte fram på beställning. Många berättelser har handlat om doft av puder, knarrande dörrar, kalla energier, flås i nacken, mystiska ljus och olika skepnader som dragit förbi, dofter och ljud som varit oförklarliga – de finns där, synliga men ändå osynliga. Det har varit spännande att få gå runt, stå kvar, känna in och försöka fånga något så obestämt som en stämning, en känsla, säger Susanne.

”Mystik på svenska teatrar” finns ute i bokhandeln nu.

Skrivet den 02 nov 2016 av Malin Tenghamn
Kategori: BOKUTGIVNING