Behind the scenes med Roos & Tegnér

Hur är det att skriva en bok? Katarina Gentzel, författare till boken NU

Hur är det att skriva en bok? Katarina Gentzel, författare till boken NU

Vi bad Katarina Gentzel Sandberg, en av författarna till boken NU: Strategisk improvisation för effektiv kommunikation att berätta om sina erfarenheter:

Syfte: att sätta det nya begreppet på kartan

NU: Strategisk improvisation för effektiv kommunikation är min första bok och det har varit helt fantastiskt att få skriva den.

I mitt yrkesliv som kommunikatör på Gullers Grupp där jag arbetar sedan tio år, har det blivit så tydligt vilka nya utmaningar vi som arbetar med kommunikation står inför. Det behövs nya sätt att angripa kommunikationsproblem.

Min medförfattare Jesper Falkheimer och jag ville belysa dessa utmaningar och introducera ett nytt sätt att tänka och agera kommunikativt. Det kan man förstås göra på föreläsningar, seminarier och liknande, men vill göra något mer bestående.

Då finns det nog inget som slår bokens format. Böcker är en institution som inte kan jämföras med något annat. Det är ett oöverträffat sätt att formulera och samla sina idéer och tankar i en bok. Med en bok blir det inte bara förflugna tankar utan något beständigt.

Jesper Falkheimer och jag kände varandra sedan tidigare från olika professionella sammanhang och våra erfarenheter kompletterar varandra. Jesper är professor i strategisk kommunikation och hans forskning inom kommunikation, både i Sverige och internationellt, och mina erfarenheter av att arbeta praktiskt med kommunikation, var en mycket lyckad kombination av akademisk teori och praktiska erfarenheter när vi skulle skriva boken.

Att improvisera är ju inte något nytt, men inom kommunikationsområdet har vi myntat ett helt nytt begrepp, strategisk improvisation. Och tack vare boken har vi verkligen lyckats sätta det nya begreppet på kartan. Vi blir hela tiden kontaktade och

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

får ständigt nya förfrågningar om att föreläsa, hålla seminarier och så vidare, vilket jag är övertygad om mycket är tack vare boken.

Från idé till bok

När människor i min omvärld fick veta att jag skulle skriva en bok blev jag varnad för hur jobbigt det skulle bli, ”Du kommer att gråta av förtvivlan”, och fick tips om att åka iväg till Mallorca eller nåt för att sitta där och skriva. Men det var absolut inte aktuellt för oss. Inledningsvis träffades Jesper och jag en hel del, resonerade, lade upp strukturen för hur vi ville ha boken och så småningom skapade vi ett dokument på nätet som vi båda kunde skriva i. Vi har under hela processen resonerat med varandra, med kolleger och med branschen, så vi hade bra på fötterna och massor av energi när vi började skriva.

Det har varit så otroligt roligt att skriva boken, nästan enbart lustfyllt. Jag minns bara en svacka när jag satt med ett stort material som skulle sorteras – det var ett par gråa dagar i januari …

Redan när vi var på idéstadiet med vår bok fanns det kolleger som tipsade oss om Anders Abrahamsson som förläggare. De hade själva givit ut böcker med hans hjälp och var väldigt nöjda. Och när vi tittade närmare på Roos & Tegnér som förlag och deras utgivning, förstod vi att vår bok skulle passa bra i deras portfölj. Roos & Tegnér kändes helt rätt för oss.

Anders var till stor hjälp och en bra samtalspartner under skrivandet. Han var ärlig och gjorde en del tuffa inspel men vi fick bra stöd och konkreta råd – detta är tunt, det här är värt att utveckla, detta är bra, här måste ni fylla på … Det var väldigt givande att arbeta tillsammans med honom. Och efterhand som processen gick vidare fick vi hjälp och stöd av en redaktör från förlaget och så småningom blev det dags för korrekturläsning då manus bollades fram och tillbaka några varv. När boken slutligen kom ut var jag inte det minsta orolig för att något skulle vara fel, den var ju så väl och noggrant genomgången. Det var en stor trygghet.

Försäljning och marknadsföring

Min kollega Walter Kalmaru på Gullers Grupp har gjort formgivningen och andra kolleger har skött en stor del av marknadsföringen själva. Arrangerat frukostseminarier och lanseringsevent, och jag har till och med kolleger som kan producera ett studioTV-program med publik. Programmet kan du se här (YouTube). Parallellt med detta höll Roos & Tegnér i alla de delar som handlar om att sälja in boken till återförsäljare både i fysiska butiker och på nätet, synas på Bokmässan och så vidare.

NU är min första bok och jag är jättenöjd med den, dessutom har den sålt över förväntan – legat på Adlibris första- och andraplats i perioder. Det är helt fantastiskt att få uppleva!

Inspirera andra att skriva

Vid två tillfällen hittills har jag träffat personer som jag tipsat om att de borde skriva böcker inom sina respektive områden. En av dem har redan kommit igång! För mig är det viktigt och jätteroligt om jag kan inspirera andra att skriva, eftersom jag vet hur mycket det har betytt för mig. Att skriva en bok är ju mångas dröm och jag kan verkligen rekommendera det! Framförallt att få göra det med Roos & Tegnér.

Nu är vi igång med nästa bok och det var självklart att samarbeta med Roos & Tegnér den här gången också!

/Katarina Gentzel Sandberg

Länkar för vidare läsning:

Har du redan en bokidé? Läs vidare här! 

Läs mer om vårt utgivningskoncept SPIRA här

Kontakta oss

Katarina Gentzel Sandberg är senior partner och kommunikationsrådgivare på Gullers Grupp.

Pressbilden på Katarina är tagen av Dennis Ersöz.

Tillbaka till nyhetsbrevet juni 2018