Behind the scenes med Roos & Tegnér

Så slipper du narcissisten vid midsommarbordet

Så slipper du narcissisten vid midsommarbordet

Texterna nedan kommer från boken Livet och 107 sätt att förhålla sig till det

Vill du försäkra dig om en härlig lunch på midsommarafton?

Håll dig borta från den som väljer Bäskadroppar bland snapsen, eller dricker ovanligt stora mängder kaffe. En studie från Österrike visar nämligen att personer som gillar beska smaker kan ha personlighetsdrag som kan liknas vid en psykopats.

I studien fick 500 deltagare en lista med mat som antingen var salt, sur, bitter eller söt. Deltagarna fick berätta vilken mat på listan de föredrog och sedan genomgå ett personlighetstest som mätte aggression, psykopati och narcissism. Resultatet visade att försmak för bittra smaker ofta var länkat till fientliga tankar och beteenden.

Men du kan vara lugn, bara för att någon väljer en bitter snaps eller fyller på kaffekoppen en gång extra betyder inte det att den personen är en fullfjädrad psykopat. Studien visade nämligen även att en försmak för bittra smaker är länkat till ökad känslosamhet, så som att vilja söka sig nya erfarenheter.

Källa: Sagioglou, C., & Greitemeyer, T. (2016). Individual differences in bitter taste preferences are associated with antisocial personality traits. Appetite, 96, 299–308.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Ovan insikter och ytterligare 106 konversationsstartare baserade på psykologiska forskningsrön hittar du i boken Livet och 107 sätt att förhålla sig till det. Den ger dig garanterat  något att prata om närhelst du behöver det: på Tinderdejten, midsommarfirandet med släkten eller trefikat.

Köp boken:

Om författarna:

Författarna till boken är kommunikationsbyrån Rodolfo som utvecklar kreativa idéer och koncept sprungna ur psykologisk forskning om hur vi människor beter oss.

Länkar

Författarna Rodolfo

Tillbaka till nyhetsbrevet juni 2018