/ Bok - Hoppets hamn

Hoppets hamn

Hoppets hamn – när överlevarna kom till Sverige

En dag, nästan 65 år efter andra världskrigets slut, ringer telefonen hemma hos Stig Kinnhagen i Malmö. ”Hallå! Stig”, det här är Joe.

Taggar: Andra världskriget, Förintelsen, Historia, Hoppets hamn, Lars Åberg

Hoppets hamn

En dag, nästan 65 år efter andra världskrigets slut, ringer telefonen hemma hos Stig Kinnhagen i Malmö.

”Hallå! Stig”, det här är Joe.

När Joe Rozenberg kom som överlevare från koncentrationsläger till Malmö våren 1945 blev han hembjuden till Stig och hans föräldrar. Det blev ett outplånligt minne för unge Josef, som nu sedan länge bor i USA. Här fanns ett fungerande familjeliv. Här fanns början till en framtid, ett nytt liv.

Genom arbetet med filmen ”Harbour Songs” fick Joe på nytt kontakt med Stig. I berättelsen korsas en rad livsöden och en delvis okänd historia rullas upp om hur Malmö tog emot mellan 20 000 och 30 000 överlevare som kom med de Vita bussarna och med olika fartyg. Stora delar av staden mobiliserades för att ta hand om strömmen av befriade lägerfångar. De placerades i provisoriska härbärgen, Malmö museum stängdes och flyktingarna fick sova under målningarna på konstavdelningen.

Det var en humanitär och humanistisk aktion som genomsyrade staden och omhändertagandet blev en viktig händelse i modern svensk historia. En historia som nu dokumenteras både som bok och film.

Hoppets hamn

ISBN: 9789186691097
Utgivningsdatum: 2011-11-15
Boktyp: Inbunden

Ladda ner pressbilder

Andra böcker i samma genre

Skånska mord

Historia
LÄS MER