/ Bok - Skånska mord

Skånska mord

”I sin faktarikedom är de fall som skildras en intressant motpol till de många spekulativa våldsskildringar som numera återkommande erbjuds i allehanda medier …Bokens layout är föredömlig med sina svartvita foton och illustrationer från olika tider och sammanhang knutna till respektive mord.” - BTJ

Jan Hemmel
Taggar:

Skånska mord

Nu återutger vi den hyllade och prisbelönta boken Skånska mord som ursprungligen gavs ut 2010. Det är en bok om mord och straff i Skåne under 150 år. Om svindlande förhoppningar om rikedom som slutar med bödelns yxa över nacken, om kallblodig grymhet, skräck, raseri, hjälplöshet och förintande sorg.

I tolv brottsfall möter vi mördare och offer, domare och advokater. Det är mustiga historier som både skrämmer och fascinerar. Till exempel rånförsöket mot Hans Henrik Malmborg i Malmö som spårade ur och slutade i ett blodbad och den kallsinnige Veberödsmannen som gjorde sig skyldig till fruktansvärda mordbränder. Därutöver berättar Jan Hemmel om dödsstraffets och bödlarnas historia, om fängelsernas utveckling och om de skillingtryck som gav uttryck för hur befolkningen såg på händelserna.

Några av berättelserna bildade underlag för dramaserien Skånska mord som sändes i SVT 1986 med Ernst-Hugo Järegård i huvudrollen. Det blev en av de mest populära tv-serierna genom tiderna och Ernst-Hugo Järegård gjorde oförglömliga porträtt av bland annat Veberödsmannen och Esarparn.

Röster om boken:

”I sin faktarikedom är de fall som skildras en intressant motpol till de många spekulativa våldsskildringar som numera återkommande erbjuds i allehanda medier …Bokens layout är föredömlig med sina svartvita foton och illustrationer från olika tider och sammanhang knutna till respektive mord.” – BTJ

 

Skånska mord

ISBN: 9789189215726
Utgivningsdatum: 2021-12-01
Boktyp: Häftad

Du kan köpa boken hos:

Adlibris Akademibokhandeln Bokus
Jan

JAN HEMMEL (1933–2017) var regissör och tv-producent. Han regisserade några av avsnitten i tv-serien Skånska mord och blev då inspirerad att tillsammans med fotografen Martine Castoriano berätta mer om skånska missdådare, illgärningsmän och olycksfåglar. Boken Skånska mord blev 2010 belönad med Svenska Deckarakademins pris för bästa faktabok med motiveringen: ”Klassiska mordfall, presenterade med kulturhistorisk fördjupning.”

Ladda ner pressbilder

Andra böcker i samma genre

Hoppets hamn

Historia
LÄS MER