Behind the scenes med Roos & Tegnér

Joel Bladh aktuell med boken Bli en miljönär

Joel Bladh aktuell med boken Bli en miljönär

Hej Joel Bladh, aktuell med boken Bli en miljönär – bygg en klimatsmart förmögenhet. Kan du hjälpa oss reda ut några saker? I somras kunde vi t.ex. läsa att två ministrar från Miljöpartiet utan vetskap ägde fonder med innehav i bland annat kolkraft. Säg att jag träffar min pensionsrådgivare i morgon, vilka frågor ska jag ställa för att inte göra samma misstag? 

Det här visar hur svårt, rätt ut sagt hopplöst, det är att ha koll på vad man äger genom sina fonder. Dels kan det röra sig om hundratals bolagsinnehav med olika verksamheter som du inte kan ha koll på i detalj. Innehaven förändras också över tid. Till och med nischade fonder inom hållbarhet, exempelvis svanenmärkta fonder kan inneha bolag vars verksamhet knappast skulle tolkas av gemene man som hållbara eller miljövänliga. Mitt förslag är att du skippar pensionsrådgivaren eftersom denne ofta försöker få dig att välja onödigt dyra produkter och istället skapar en egen fond genom att direktäga ett antal bolag via aktier som matchar dina egna önskemål.

 

Kan man verkligen bli miljonär på att investera i gröna fonder?

Självklart kan man bli det men jag anser inte att man nödvändigtvis behöver bli miljonär via gröna fonder, de lovar ofta mer än vad de kan hålla samtidigt som avgifterna gärna är lite högre. Det är dessutom lätt för en bank att sälja in en grön produkt genom att spela an på människors dåliga miljösamvete!

 

Vad menar du med ordet ”miljönär”?

En person som värdesätter ett rikt liv men som samtidigt är medveten om hur valen man gör påverkar den egna plånboken men också planeten.

 

Bokens tre delar heter Spara, Tjäna och Investera, kan du berätta något om varför du delat upp boken så?

Det är så här jag själv brukar tänka kring min privatekonomi. Alla tre ben är viktiga och de kompletterar varandra. Du maximerar din rikedom genom att jobba med alla tre samtidigt. I boken tar jag även upp hur man via dessa tre kan få ett klimatsmartare och hållbarare liv.

 

Och slutligen, vem ska köpa den här boken?

Boken är till för alla som känner att de vill lära sig mer om hur man kan få ett rikare och hållbarare liv genom att låta sina pengar växa tillsammans med ökad miljönytta. Det är en underbar kombination som världen behöver så jag rekommenderar verkligen alla att läsa den!

Skrivet den 26 aug 2020 av Malin Tenghamn