Behind the scenes med Roos & Tegnér

Niklas Kämpargård och boken Preppa mat

Niklas Kämpargård och boken Preppa mat

Hej Niklas Kämpargård, författare till nya boken Preppa mat – allt du behöver veta om livsmedel i kristider. Den här boken hade du ju funderat över länge och skrivit det mesta av innehållet till innan corona-epidemin slog till, var det något du fick revidera?

Corona liksom alla andra kriser handlar om att vara förberedd innan det händer. Det kan handla om fysiska lager, kunskap eller logistikkedjor kring hur man kan säkerställa tillgången på mat när vardagen inte fungerar som normalt. Det innebär att jag egentligen inte reviderat något innehåll, men däremot fått bekräftat vad som fungerar när samhällsfunktionerna sviktar. Jag tror att ganska många fått upp ögonen kring hur sårbart vårt moderna leverne faktiskt är. Det här är boken som ger trygghet och kunskap för att kunna vara väl förberedd på en rad olika samhällsstörningar.

 

Tänkte folk rätt när de bunkrade spaghetti och toalettpapper? Eller vad skulle köpt istället?

Nja det där med toapapper är intressant. Och dess ursprung omtvistat, men egentligen handlar hamstringen om en insikt att saker och ting faktiskt kan ta slut i butik. Det kanske inte är så dumt ändå att ha livsmedel, toapapper, blöjor och andra förnödenheter hemma för att klara sig på egen hand i åtminstone en vecka. Gärna mer. Spagetti och pasta är utmärkt preppingmat som dessutom går att variera i oändlighet med egenodlade grönsaker, såser, smaksättning och inläggningar. Jag skulle nog välja en mer varierad matsedel och preppa en blandning av livsmedel som gör att du kan fortsätta att äta i princip samma mat som i vardagen. Just coronakrisen gör det dessutom enklare för oss att fungera normalt då allt annat i samhället fungerar som vanligt. Elsystemet fungerar, det kommer vatten ur kranen och kyl och frysar fungerar precis som vanligt. Värre är det vid ett omfattande elavbrott.

 

Självhushållning och krisberedskap är något som du har skrivit flera böcker om det, varför tycker du det är så intressant?

Jag är fascinerad av att kunna klara sig själv. Idag är så många människor beroende av andra för att kunna fungera i vardagen. Det finns något tryggt med att veta hur man odlar sin egen mat och hur man kan lagra, konservera och tillaga mat man odlat, köpt eller förvarat själv. Kunskap som för bara femtio år sedan tillhörde baskunskaper hos i princip varenda svensk och som dessutom gick i arv mellan generationerna.

 

Och slutligen, vem ska köpa den här boken?

Boken är till för den som vill lära sig mer om hur man kan lagra, förädla och tillaga mat inför en krissituation, men är också fullproppad med tips för den som vill lära sig mer om hur maten blir till och den som vill äta bättre. Såväl i vardag som i en krissituation. Ensam är inte starkast, men den som är förberedd – och vet hur maten blir till – har kommit en bra bit på vägen.

Skrivet den 26 aug 2020 av Malin Tenghamn
Kategori: HEM & TRÄDGÅRD