Behind the scenes med Roos & Tegnér

Hur är det att skriva en bok? Charlotte Erlanson-Albertsson författare till Äta för livet

Charlotte Erlanson-Albertsson författareintervju Äta för livet

Hur är det att skriva en bok? Charlotte Erlanson-Albertsson författare till Äta för livet

Vi bad Charlotte Erlanson-Albertsson,  författare till boken Äta för livet– maten som gör dig frisk och stark att berätta om sina erfarenheter:

Från idé till bok

Det har så länge varit fokus på olika dieter och på att gå ner i vikt, men i Äta för livet ville jag lyfta fram att det viktigaste, trots allt, är att må bra och äta för att hålla sig frisk. Och eftersom vetenskap är färskvara ville jag skriva en bok med uppdaterade, aktuella fakta om livsmedel och näringsämnen och det jag anser vara bra mat. Jag ville ”hyfsa till” Livsmedelsverkets rekommendationer som fortfarande följer ”försiktighetsprincipen”.

Jag ville att Äta för livet skulle bli en innehållsrik men lättillgänglig bok. Utan pekpinnar. En bok som i stort sett alla skulle kunna ha glädje och nytta av.

Jag har skrivit flera populärvetenskapliga böcker tidigare men de har haft mycket snävare, mer riktade budskap och därför också vänt sig till en smalare läsekrets.

Om samarbetet med Roos & Tegnér

Äta för livet är första boken som jag ger ut på Roos & Tegnér. Jag hade tidigare haft kontakt med Maria/förläggaren och när hon hörde av sig till mig var det naturligt att inleda ett samarbete. Jag hade ett synopsis men det ändrades ganska mycket, det blev mer och mer konkret efter hand. Maria/förläggaren hade många bra synpunkter och det var väldigt inspirerande och roligt att arbeta med henne. Hon var hela tiden så noggrann och positiv.

Föreläsningar – min bästa försäljningskanal

Äta för livet  får stor spridning genom mina föreläsningar, det är min bästa försäljningskanal. Jag märker att det finns ett stort, uppdämt behov av kunskap inom det här området och de böcker jag tar med mig till föreläsningarna tar alltid slut.

Vanliga reaktioner från mina läsare är att Äta för livet  innehåller så mycket fakta och vettig information men en av de vanligaste frågorna är ”Varför innehåller den inga recept?”. Så det blir kanske nästa projekt?! Jag skulle också vilja skriva om mat för äldre. Och då kan jag mycket väl tänka mig att samarbeta med Roos & Tegnér igen.

/Charlotte Erlanson-Albertsson

Länkar för vidare läsning:

Har du redan en bokidé? Läs vidare här! 

Läs mer om vårt utgivningskoncept SPIRA här

Kontakta oss

Charlotte Erlanson-Albertsson är professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet och forskar på aptitkontroll och hälsosam mat.

Pressbilden på Charlotte är tagen av Mikael Risedal.

Tillbaka till nyhetsbrevet september 2018

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.