Behind the scenes med Roos & Tegnér

Nya Belysningsboken – hemma hos Lena & Kent

Nya belysningsboken Lena och Kent foto Szymon_Roziewicz

Nya Belysningsboken – hemma hos Lena & Kent

Detta är ett utdrag ur Nya Belysningsboken – Så ljussätter du utomhus  av Torbjörn Eliasson. Torbjörn Eliasson arbetar sedan 15 år tillbaka främst med ljusdesign och planering av belysning i olika miljöer, både inom- och utomhus. 

HEMMA HOS LENA & KENT

Lena och Kents citrongula hus är omslutet av en uppvuxen, gammaldags trädgård i traditionell sekelskiftesstil. Sedan de började belysa sin trädgård har intresset vuxit sig så starkt att de startat försäljning av utomhusarmaturer.

Det som är mest slående när man kommer hem till Lena och Kent är entrén – redan ute på gatan dras man mot det välkomnande ljuset. En avskärmad lampa lyser ner på dörren, väggen och trappan och ger ett ljus som är både inbjudande och funktionellt. Tillsammans med det varma ljuset som letar sig ut från de båda burspråksfönstren bidrar det till det välkomnande intrycket. Här finns också en krukväxt som vi kan välja att belysa när vi vill sätta ännu mera fokus på entrén. På baksidan av trädgården hittar vi fruktträd och rabatter med blommor som kärleksört och löjtnantshjärtan. Här finns flera växter som är vackra att belysa även under vinter och höst.

NÄR MÖRKRET FALLER kan man fortfarande njuta av trädgården såväl inifrån huset som utomhus. Vägglampor i låg höjd belyser altangolvet och passagen runt huset. Om lamporna hade placerats högre upp hade de gett ett mer allmänt ljus. Nu dras blicken istället mot den plats dit man ska gå och gör att man intuitivt leds rätt. Oljelamporna i fönstret gör att det känns extra ombonat även när man är ute i trädgården. Befinner man sig inomhus ger de lågt placerade lamporna utanför fönstret en illusion av att det är ljuset inifrån som lyser upp altangolvet. Det gör att rummet inne upplevs större då den belysta delen utomhus blir en del av rummet.

Nya belysningsboken Lena och Kent fönster foto Szymon_Roziewicz    Nya belysningsboken Lena och Kent uthus foto Szymon_Roziewicz    Nya belysningsboken Lena och Kent cyekl foto Szymon_Roziewicz

ÄVEN UTHUSET BLIR ett vackert blickfång inifrån huset. Den röda träfasaden är belyst med en vägglampa bredvid stegen och ljuset som sipprar ut från det gamla dassfönstret bidrar till charmen. Fasaden får också ljus av trädbelysningen och den upplysta busken. Här har vi valt enbart varma ljusfärger för att förstärka fasadens varmröda färg och grenarnas bruna ton. Utan belysning hade den här trädgården upplevts extra mörk, eftersom vi ser de ljusfyllda lägenhetsfönstren långt borta i fjärran och blicken annars hade dragits dit.

FASADEN ÄNDRAR KARAKTÄR beroende på vilket håll vi belyser den från. Till vänster om fasaden kan vi använda de närliggande buskarna för att skapa vittgrenade skuggmönster. Om vi belyser fasaden från höger eller placerar armaturerna bakom olika föremål får vi ett annat skuggmönster. Vi kan även använda ljuset för att skapa en skuggtavla av cykeln på fasaden.

DET HÖGVÄXTA TRÄDET är belyst med ett varmtonat ljus från ena hållet och ett rödtonat ljus från andra hållet som ger trädet en extra dimension. Bilden visar en liten del av en rabatt fylld med frodiga ormbunkar. Ljuset kommer från en lampa högre upp på spaljén som trollar fram fina detaljer även långt in på hösten när växterna börjat vissna.

Nya belysningsboken Lena och Kent träd foto Szymon_Roziewicz   Nya belysningsboken Lena och Kent rabatt foto Szymon_Roziewicz

Tillbaka till nyhetsbrevet oktober 2018

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Skrivet den 22 okt 2018 av Helena Nord