Behind the scenes med Roos & Tegnér

Vägen till drömjobbet

Vägen till drömjobbet

Viktoria är styrelsearbetare och konsult inom strategi och företagsutveckling, och Sofia har under många år analyserat människors arbetslivsvärderingar och framtidens arbetsmarknad. Tillsammans är de aktuella med boken ”Från jobbdröm till drömjobb – Dags att ta steget?”:

Handen på hjärtat, jobbar du med det du innerst inne vill? Eller drömmer du om något helt annat? I så fall är du inte ensam. Endast 9 % av svenskarna anser att de har sitt drömjobb och inte mer än 16 % känner sig engagerade i sina arbeten.

Men varför är det så få som tar steget? Varför låter vi tiden gå medan vi väntar på det där gyllene tillfället – som kanske aldrig infinner sig? Vi har identifierat fyra mycket vanliga anledningar:

  1. Dina tillgångar blir din förbannelse. Det är lätt att fastna där vi är idag om vi vet att vi presterar och får bekräftelse.
  2. Du kommer inte undan vad mamma sa. Det är svårt att bryta sig loss från värderingar och rädslor som vi har med oss sedan barnsben.
  3. Du tar på dig skyddsdräkten. Om vi tror att vi är begåvade eller duktiga inom ett område krävs en hel del för att våga utmana den självbilden.
  4. Du fastnar vid sargen. Många tänker att de inte har råd eller tid – men ofta är det inte omöjligt. Det handlar snarare om en tvekan inför att få en mindre stabil ekonomi eller en krångligare vardag än den vi har idag.

Om vi inte tar tag i det som hindrar oss är risken stor att vi fastnar i ett icke-beslut och till sist står där som nyblivna pensionärer och konstaterar att det är för sent.

I vår bok ger vi dig en guide som hjälper dig att fatta ett aktivt beslut: ska din jobbdröm förverkligas eller begravas? Men redan här delar vi gärna med oss av några goda råd från personer som har tagit steget:

  • ”Börja smått. Om du inte vågar ta det stora steget – ta det i små steg.” (Peter Myhrström, ledarutvecklare som var förblindad av tanken på att starta eget)
  • ”Prata med någon om drömmen! Att sitta ensam och fundera, då kör man fast.” (Ulrika Rehn, jurist som bröt upp och blev lärare)
  • ”När man jobbar med sin dröm, sin passion, sitt stora intresse, så ger det en helt annan mening till vardagen.” (Erica Landin, aktieanalytiker som blev vinskribent)

/ Viktoria Höglund & Sofia Rasmussen

 Foto: Bildarkiv