Behind the scenes med Roos & Tegnér

Välkommen till Anette Nilssons svenska potager

Välkommen till Anette Nilssons svenska potager

Mina händer är gjorda för skapande arbete. Om de inte odlar så plockar de svamp, konserverar, stickar, syr eller renoverar. Något nytt kommer ur dem hela tiden. Ibland även en text.

Utanför fönstret på vår skånska lilla gård växer ett av mina händers arbeten, ett skafferi fyllt av grönsaker och blommor, en köksträdgård i fransk stil, en potager. Men odlingen har varit en del av livet i över 30 år.

Vi hade en liten, liten köksträdgård på baksidan av radhuset i Sigtuna. Där rymdes några rader sallad och lök, en rabarberplanta och några hallon, inte mycket mer.  Frustrationen var stor över att inte kunna odla allt vi ville ha.

Jag letade efter lösningar och läste mig till att jag kunde odla mer genom att kombinera plantorna på ett smartare sätt. Bladgrönsaker i en rad, rotgrönsaker i nästa, dvs. odla det som tar mycket plats ovan jord bredvid det som tar mest plats under. Man kunde också odla tidiga sorter i en rad och sena i nästa, rädisor bredvid kålen. Helt enkelt låta saker ta plats på olika sätt, i rum eller tid. Så började jag experimentera med olika sätt att samodla  grönsaker på den lilla yta jag hade. Att det sedan blev så snyggt att kombinera lök och sallat var en överraskning. Det blev starten till att börja tänka ”potager”, det vill säga dekorativ köksträdgård.

Någon klok människa sa ”vi odlar inte växter, vi odlar vår jord”. Genom att jordförbättra, tillföra näring, lufta och täcka kunde jag få så oerhört mycket mer tillbaka i friskare växter och ökad skörd. Har man byggt upp en fin odlingsjord kan man också odla mycket tätare än tidigare och på så sätt skapa mattor av färg och form.

Med de erfarenheterna var det fantastiskt att börja anlägga den stora köksträdgården på Boäng. Vi hade länge sökt efter en plats där odlingar och barn kunde växa och till slut fann vi den, i form av en avstyckad gård.  Här fick jag plats att ta med blommor i odlingen och att experimentera och upptäcka vad som fungerar tillsammans.

Efter nästan 20 års potager-odlande är det roligt att dela med mig av de erfarenheter jag gjort, så här är den nu, boken om att odla en blomstrande köksträdgård, med foto av Monika Norrby. Här finns en hel del om jord och odling, men eftersom mitt signum har blivit de färgteman jag väljer för min odling de olika åren finns det även sortlistor och fotografier från sex olika år i köksträdgården.

Jag hoppas det kan inspirera till nya tolkningar av vad en potager på svenska kan vara!

Boken Den blomstrande köksträdgården : potager på svenska kommer i slutet av mars 2021. Mer om Anette Nilsson finns att läsa här.

Skrivet den 11 mar 2021 av Malin Tenghamn
Kategori: HEM & TRÄDGÅRD