Behind the scenes med Roos & Tegnér

Jag & mina bin: Elin Iderström

Jag & mina bin: Elin Iderström

I somras medan jag satt på farstutrappan och hörde mina honungsbin surra högljutt i hallonsnåren läste jag larm efter larm i sociala medier och i tidningar: De vilda, pollinerande insekterna dör i förödande takt. Och utan dem är vi inget.

Det var knasigt. Medan min egen trädgård fylldes av honungsbin och det blommade mer runt mig än någonsin och skörden i min köksträdgård slog rekord, så gick världen kring mig i precis motsatt riktning. Eller sprang, snarare.

Jag hade precis blivit biodlare. Sex bikupor hade nyss flyttat hem till mig och familjen här på landet i Värmland. Mitt första år med honungsbina kände jag mig som en sexåring som börjat skolan. En helt ny värld öppnade sig! Jag kastades ut i något som jag inte kunde alls, i processer jag inte kunde förutse och som var olikt allt annat jag provat på – samtidigt som det var stort och viktigt och något jag bara måste ro iland.

Jag njöt av att jobba ute i solen. Det var stor skillnad mot mitt vanliga jobb som digital kommunikatör. Jag beundrade bina i trädgården och förundrades över hur jag helt plötsligt fick direkt insyn i en uråldrig superorganism som bisamhället är. Familjen njöt av honungen och jag experimenterade hejvilt med att göra miljösmarta produkter med bivax. Jag fick massor av bistick som svullnade upp. Familjebilen, som fick tjänstgöra som bi-bil, klibbade ständigt av honungsspill och hela familjen fick lära sig att kolla efter bin på sätena innan man satte ner rumpan. Jag älskade det från första stund. Jag tänker ofta att jag vill bli bättre på att bidra med positiva saker till vår planet, för att kunna se mina barn och barnbarn i ögonen i framtiden. Biodlingen gjorde min arbetsvardag mer meningsfull på det viset.

Min kärlekshistoria till bina, honungen och bivaxet bara växte och bubblade över. Det finns massor av bra biodlingsböcker som redan är skrivna, men jag som inte visste någonting alls innan jag satte igång saknade en bok som svarade på de där dumma frågorna. De där frågorna som kanske var för självklara för en van biodlare att ens skriva ner, men som jag som nybörjare istället fick googla efter i timmar. Eller än värre: fråga om i Facebook-grupper… Så jag skrev boken jag själv hade behövt läsa, och passade på att ösa min nyförälskelse till bina ner i den med.

Biodling är ett gammalt hantverk och ett skrå i stor förnyelse. Vi blir fler och fler som vill ha egna bin i trädgården. Det är bra! Genom att bli nyfikna på bin, kan vi börja lära känna dem och bygga en relation till dem. Då tar vi förhoppningsvis också bättre hand om dem imorgon.

Boken Elins bin – om biodling, honung, bivax och business kommer i slutet av mars. Mer om Elin Iderström kan du läsa här.

Skrivet den 11 mar 2021 av Malin Tenghamn
Kategori: HEM & TRÄDGÅRD