/ Bok - Sagan om saffran

Sagan om saffran

I alla tider har saffran trollbundit människor och här får vi följa med trädgårdsprofilen Gunnel Carlson på en spännande resa till saffransodlare i historia och nutid.

Gunnel Carlson
Taggar:

Sagan om saffran

Kryddan som fascinerat under årtusenden.

Saffran är världens dyraste krydda och har åtråtts av människan under årtusenden som afrodisiakum, färgämne och bot mot allt från magbesvär till pest och smittkoppor. Kleopatra lär ha badat i saffran för att öka sin attraktionskraft på männen och enligt Linné muntrar saffran sinnet.

I alla tider har saffran trollbundit människor och här får vi följa med Gunnel Carlson på en spännande resa till saffransodlare i historia och nutid. Läs om hur allt började i det antika Grekland där krokusknölen Crocus sativus med sin säregna doft och smak först dök upp för att sedan spridas vidare ut i världen. Fascineras av berättelser om smuggling och förfalskningar, men också om hur man odlat och använt denna värdefulla krydda i olika delar av världen.

I Sverige har saffran använts och älskats sedan 1500-talet och nu står vi inför något av en renässans. Vid sidan av klassiska odlingsländer som Iran och Indien går det idag att skåda den vackra lila krokusblomman på fält även i länder som Sverige. Mötet med entusiastiska odlare runt om i Europa ger oss nya perspektiv på odling och recepten de delar med sig av ger inspiration att upptäcka hur användbart och gott det är att laga mat och baka med saffran. Och inte bara i lussekatter!

Gunnel Carlson är en av Sveriges mest kända trädgårdsjournalister och ett känt ansikte från TV, otaliga artiklar och flera böcker. Under tolv år gjorde hon trädgårdsprogrammen Gröna rum och Gunnels gröna för SVT, och för närvarande medverkar hon regelbundet i Go’kväll. Gunnel Carlson är också en populär föreläsare.

Röster om boken: 

»Kan det vara en av årets vackraste böcker? Det känns nästan som ett fint inslaget paket, och jag lovar, du blir inte besviken på innehållet. Gunnel Carlson har djupdykt i vår dyraste kryddas historia.« Blekinge Läns Tidning

»Saffran har i alla tider trollbundit människan, och det är fortfarande den överlägset dyraste kryddan i världen. Detta gör naturligtvis sitt till att det finns en skattkista av historia att ösa ur, och det gör Gunnel Carlsson på sitt både folkbildande och personliga vis. Helhetsbetyg: Mycket bra.« Bibliotekstjänst

 

Sagan om saffran

ISBN: 9789177958512
Utgivningsdatum: 2022-10-10
Boktyp: Inbunden

Du kan köpa boken hos:

Adlibris Akademibokhandeln Bokus
Gunnel

Gunnel Carlson är en av Sveriges främsta trädgårdsprofiler med årtionden inom TV och media. Hon är ständigt på resande fot för att förmedla sin passion för växtriket.

Gunnel har skrivit en mängd trädgårdsböcker, däribland Snödroppar – en galantofil historia.

Ladda ner pressbilder

Andra böcker i samma genre

Taylors frukt och bär

Hem & Trädgård
LÄS MER

Torka blommor

Hem & Trädgård
LÄS MER

Ett år av liv i trädgården

trädgård
LÄS MER

766 frågor & svar om grönsaksodling

hem och trädgård
LÄS MER

Trädgårdshacks

Hem & Trädgård
LÄS MER

Roshandboken

Hem & Trädgård
LÄS MER

Odla med barn

Hem & Trädgård
LÄS MER

Börja med höns i trädgården

Djur & Natur
LÄS MER

Skillnadens skörd

Hem & Trädgård
LÄS MER

Everyday Flowers

Hem & Trädgård
LÄS MER

Skillnadens trädgård

Hem & Trädgård
LÄS MER