Behind the scenes med Roos & Tegnér

Hur är det att skriva en bok? Sara Bäckmo författare till Skillnadens Trädgård och Skillnadens Skörd

Foton Marie Fors Österberg

Hur är det att skriva en bok? Sara Bäckmo författare till Skillnadens Trädgård och Skillnadens Skörd

Vi bad Sara Bäckmo, författare till böckerna Skillnadens Skörd och Skillnadens Trädgård, berätta om sina erfarenheter:

När jag påbörjade mitt odlingsprojekt med att bygga en trädgård som skulle göra oss nästan självförsörjande på grönsaker, sade jag att ”Om jag klarar det här ska jag banne mig skriva en bok om min resa!”. Jag har ju uttryckt mig genom tal hela yrkeslivet och har inte på något sätt drömt om att skriva en bok. Men när odlingsexperimentet föll väl ut blev jag taggad att ta mig an utmaningen med bok. Och då fann jag att jag älskade den här formen av uttryck också. Det är verkligen roligt att skriva!

Från idé till bok

Eftersom jag själv upplevde att det verkade så krångligt att komma igång med en trädgård, utifrån vad jag läste i tidningar och böcker, så ville jag dela med mig av mitt sätt att skapa en trädgård. Helt enkelt för att visa att det är görbart och inte riktigt så svårt som jag själv tyckte det verkade. Så här i efterhand tycker jag att det blev precis så; många har inspirerats till att odla mycket grönsaker genom mina bägge böcker.

Försäljning och marknadsföring

Jag jobbar tillsammans med Maria Fors Östberg med böckerna och vi gjorde ganska ordentlig research inför val av förlag. Vi ville jobba med ett förlag som aktivt kunde hjälpa oss med marknadsföringen. För mig har det varit viktigt att det blir en bok som säljer, jag har ingen nytta av en bok som bara är utgiven för sakens skull. Maria hade i något tidigare sammanhang träffat en representant för förlaget och fått ett väldigt bra intryck. Så vårt förstahandsval var Roos & Tegnér. Gissa om vi blev glada när ni också var det förlag som hörde av sig först, bara någon dag efter att vi skickat in vår projektbeskrivning!

Gott samarbete

Jag har svårt att tänka mig att ett samarbete kan löpa smidigare än så här. Ända från start har jag velat ha en bra ”projektledare” för boken och böckerna. En vägledare som kan på något vis guida genom ett för mig nytt område. För mig har det förstås varit en stor process bara att skriva böckerna, men också att arbeta med böckerna i mitt företagande på sociala medier. Förlaget har varit ett väldigt bra bollplank i alla delar och jag har väldigt stort förtroende för alla som jag samarbetat med här.

Boken – en viktig del av min verksamhet

Bägge mina böcker har blivit väldigt fina och fått otroligt bra mottagande av läsarna. Eftersom de skildrar en väldigt nära och personlig del av mig känns det förstås viktigt att känna mig nöjd och stolt över böckerna. Och det är jag verkligen. Det ska bli jätteroligt när mina barn är större och kan se böckerna med andra ögon, det är ju också en del av deras barndom som skildras. Rent professionellt är böckerna en viktig innehållsdel i min verksamhet som kompletterar webb, blogg, YouTube och övriga kanaler. Som influencer har jag behov av många olika inkomstströmmar och där fyller också böckerna en viktig funktion.

/Sara Bäckmo

Till hösten släpper Sara sin tredje bok: Vinterodling

Tillbaka till nyhetsbrevet maj 2018

Länkar för vidare läsning:

Har du redan en bokidé? Läs vidare här! 

Läs mer om vårt utgivningskoncept SPIRA här

Kontakta oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Skrivet den 17 apr 2018 av Helena Nord