/ Bok - Fair Isle-stickning

Fair Isle-stickning

Tröjor, mössor och vantar med färger från naturen

Den första svenska boken om Fair Isle-stickning! Ta del av mönster och färger med inspiration från naturen på Skottland och Gotland. Boken är rikt illustrerad med vackra fotografier och berättar om historien och hantverket samtidigt som den innehåller en mängd olika projekt med tröjor, vantar och mössor.

Carina Olsson
Taggar:

Fair Isle-stickning Tröjor, mössor och vantar med färger från naturen

”Ett projekt skrivet med kärlek. Författaren har lång erfarenhet och spetskompetens när det kommer till Fair Isle-stickning … i boken finns, såklart, stickmönster men det är minst lika mycket tyngd på berättelsen om hantverken, historiken bakom och teknikerna som används … Denna bok är en fullträff för den som vill lära sig mer om Fair Isle-stickning, men den är också mer än läsvärd för den som vill lära sig mer om Fair Isle.”  Bibliotekstjänst

Skottland möter Gotland i den första svenska boken om Fair Isle-stickning.

Mönstren och tekniken i Fair Isle-stickning har vuxit fram under hundratals år. Färgerna är av tradition naturnära med inspiration från Shetlandsöarnas karga och storslagna landskap. I Sverige återfinns liknande miljöer på Gotlands hedar och Ölands Alvaret och i den här boken får du uppleva det bästa och vackraste av båda världarna. Det är nämligen den första svenska boken om Fair Isle-stickning!

Tekniken i stickningen är enkel; det svåra är att blanda färger och nyanser som gör att mönstren framträder. Bokens fokus är färginspiration, det vill säga hur man väljer nyanser och färger i sin flerfärgsstickning så att man kan gå vidare med egna mönster efter bokens grundmodeller till basplagg.

Läsaren bjuds på en mängd olika projekt med tröjor, vantar och mössor. Mönsterbiblioteket innehåller såväl traditionella Fair Isle-mönster som mönster i nordisk tradition.

Carina Olsson är textil allkonstnär och kursledare. Hon är en av Sveriges främsta experter på Fair Isle-stickning. Carina har en unik förmåga att i sina Fair Isle-stickade plagg återskapa och fånga naturens färger såsom musselskalets blåskimrande ton, tångruskans lila lyster och de gulgröna lavarnas nyanser mot grå klippor. Carina Olsson är också författare till böckerna Brodera på ylle (2012), Bottensömmar (2018) och Brodera retro (2020).

Fler röster om boken: 

»Bilderna, texterna, mönstren och beskrivningarna – ingenting lämnas åt slumpen i denna underbara bok! En måste köpa-bok för den som älskar, eller vill veta mer om, stickning från Fair Isle.« Tidningen Sticka och handarbeta

 

Fair Isle-stickning

ISBN: 978-91-89215-77-1
Utgivningsdatum: 2022-01-31
Boktyp: Inbunden

Du kan köpa boken hos:

Adlibris Akademibokhandeln Bokus
Carina

Carina Olsson, textil allkonstnär och kursledare, är en av Sveriges främsta experter på fair isle-stickning. Hon har en unik förmåga att i sina fair isle-plagg återskapa och fånga musselskalets grå ton, tångruskans lila skimmer och den mossbeväxta gråstenens nyanser i det dimmiga landskapet.

2022 kom hennes inspirerande, lärorika och rikt illustrerade bok Fair isle-stickning. Tröjor, mössor och vantar med färger från naturen. 2023 kommer den efterlängtade uppföljaren Mer fair isle-stickning. Carina Olsson är också författare till böckerna Brodera på ylle (2012), Bottensömmar (2018) och Brodera retro (2020).

Ladda ner pressbilder

Andra böcker i samma genre

Mer fair isle-stickning

Handarbete & hantverk
LÄS MER

Virka rutor

Handarbete & hantverk
LÄS MER

Kofta och klänning

Handarbete & hantverk
LÄS MER

100 looks på 20 plagg

Kläder handarbete och hantverk
LÄS MER

Hönsestrik a love story

Handarbete & hantverk
LÄS MER